Historie

Debersaques Racing-Team

 

Hoe groeide onze passie?

 

16 januari 1966 wordt Yves Debersaques geboren.

Als zoon van een garagehouder kreeg hij al vlug de microbe van alles waar een motortje in zat (en liefst eentje waar pit in zit) te pakken.

Het besturen van een wagen werd daarom ook niet uitgesteld tot de officiële leeftijd van 18 jaar maar teruggeschroefd naar 12 jaar.

Ook tijdens zijn studies van industrieel ingenieur mechanica werd de keuze van het eindwerk beïnvloed door de interesse in de rallysport. Samen met 3 klasgenoten werd er een Golf GTI omgebouwd naar een rallywagen Group N (theoretisch en praktisch).

 

Ondertussen bleven de vele Indoor Kartingcircuits niet veilig voor Yves, en werden hier en daar podiumplaatsen weggekaapt.

Ook de zelfgebouwde rallywagen werd ingezet op opendeurdagen van het Mandescircuit in Ingelmunster (ovaalracing), het Rallycrosscircuit in Maasmechelen, enz...,

Diezelfde wagen werd tenslotte aangepast voor het rijden op circuit om deel te kunnen nemen aan de Club Days van de Belgium VW Club in Zolder.

Need for speed stroomde door de aderen en een kart 125 cc handgeschakeld en later een automaat werd aangekocht... waarmee veel racetechniekenonder de knie werden verkregen op alle gekende Belgische en zelfs Nederlandse circuits.

Op dit moment stapt ook zoon Maxime in de boot, die natuurlijk de racemicrobe zelfs vanuit de wieg werd meegegeven. Zijn eerste kart werd hem voor zijn zesde verjaardag geschonken en hij volgde zijn vader op alle circuits. Eerst en vooral achter zijn papa, maar al vlug werd er hard gestreden voor de eerste plaats.

Op 11-jarige leeftijd werd ook de weide van grootvader onveilig gemaakt door zoon Maxime die het groter materiaal wilde uitproberen. Daarna werd ook de opslagplaats voor afgedankte wagens omgetoverd tot een "driftcircuit" voor Maxime.

Een daaropvolgende stage bij de RACB Racingschool in Mettet verfijnde de basis van de race- en stuurkunsten.

Ondertussen groeit zoon Maxime uit zijn kart (1.97 m). Maar de racemicrobe blijft in de aders stromen en vandaar is nu de tijd gekomen om vader en zoon te laten uitblinken. In de beginnerklasseop het circuit namelijk de "Fun Cup" klasse (BE Trophy).

Copyright © All Rights Reserved Made by Niels M.